Ale!

Stanley No. 5, Type 13 (1925–1928) Made in USA, jack plane -höylä

140,00 

1 varastossa

Tuotetunnus (SKU): no5type13 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , ,

Kuvaus

Käsityöläisenä arvostan vanhoja työkaluja ajalta, jolloin aidosti panostettiin laatuun, ei halpuutukseen. Osta tästä käyttöösi vanha perinteinen laatuhöylä, joita harvoin on Suomessa myynnissä. Upea lahja puusepälle.

Toiveenani olisi, että nyt ruosteisena varastoissa ja vinteillä lojuvat vanhat työkalut tulisivat vielä siihen käyttöön, johon ne on aikoinaan valmistettu. Jatkossa kauppaani tulee täten myyntiin kunnostettuja vanhoja höyliä, joista tämä on ensimmäinen.

Höylä on Stanleyn “Sweetheart”-aikakaudelta (1925–1928), jota sekä keräilijät että höylien historiaa tuntevat käyttäjät pitävät suuressa arvossa.

Nimi tulee logosta, jossa sydämen sisällä on kirjaimet S.W. (Stanley Works). Valmistuskausiluokituksessa tämä höylä on tyyppiä 13. Lisätietoa: https://www.timetestedtools.net/2016/01/27/stanley-type-13/

Kaikki höylän osat ovat tältä aikakaudelta paitsi mahdollisesti höylän syvyyssäätönuppi, joka saattaa olla hieman vanhempi. Nuppi on siis aiemmin käytettyä pienempää kokoa, mutta Stanley, Record ja muut höylävalmistajat tunnetusti käyttivät höylien kokoonpanossa myös vanhempia osia, jos niitä oli vielä tehtaalla jäljellä.

Stanley No. 5 eli “jack plane”

on nimensä mukaisesti “jack of all trades” eli yleishöylä. Se soveltuu säädöistä ja terästä riippuen hyvin puun työstön alkuvaiheisiin, suoristamiseen tai käyttöön silityshöylänä työn loppuvaiheessa. Monet käyttävät tämän höylän kanssa kahta eri terää, joista toinen on tarkoitettu karkeampaan työstöön ja toinen silityshöyläkäyttöön.

Tämä lähes satavuotias antiikkihöylä on täysin käyttökunnossa.

Terä on hiottu 25 asteen kulmaan, josta voit jatkaa varsinaista teroitusta valitsemallasi tavalla. Takakahvassa on pieni halkeama, joka näkyy kuvissa. Kahva pysyy kuitenkin kiinni täysin normaalisti, eli halkeama ei haittaa käyttöä. Se on myös helppo korjata, jos haluat niin tehdä. Lisäksi höylä on jossain vaiheessa historiaansa pudonnut, mistä on jäänyt pieni särö kylkeen. Särö on täysin vakaa eikä vaikuta käyttöön. Pohjassa näkyvät naarmut ovat pinnassa eivätkä myöskään vaikuta höylän normaalin käyttöön millään tavalla. Höylässä on tietenkin ruusupuukahvat ja alkuperäisestä “japanoinnista” eli japanning-pinnoitteesta on paljon jäljellä. Ilmainen postitus.